Ergonomisch werken: hoe doe je dat?

Tegenwoordig hoor je het her en der, ergonomisch werken is de nieuwe en enige manier waarop gewerkt kan worden, volgens sommigen althans. Ergonomie is op zich niet nieuw, maar de laatste jaren wordt het steeds bekender en belangrijker. Daarom in deze blog: ergonomisch werken: hoe doe je dat?

Wat is ergonomie?

Om ergonomisch te kunnen werken, moet je allereerst duidelijk hebben wat ergonomie precies is. Dat is immers wel zo makkelijk, wil je overwegen ergonomischer te werken. Ergonomie is niets meer en niets minder dan de verhouding tussen de mens en zijn omgeving. In veel gevallen wordt met deze omgeving de werkomgeving bedoelt en dat zullen wij dan ook verder toelichten.

Wanneer een omgeving op een goede, ergonomische manier ingericht is, dan staat de omgeving in verhouding met de behoeften van de gebruiker.

Waarom ergonomisch?

Waarom is ergonomisch zo belangrijk, als het eigenlijk maar iets simpels is? Dat heeft te maken met klachten en gezondheid. Wanneer de omgeving ergonomisch is en dus in verhouding met behoeften van de gebruiker, dan zorgt dit voor een balans.

Deze balans zorgt er weer voor dat een medewerker in een prettige werkomgeving werkt, waardoor er minder snel klachten zullen ontstaan. We hebben het dan niet over klachten die gaan over een plant die niet mooi is, maar over rugklachten en andere klachten door een verkeerde werkhouding. Deze klachten zijn voor de medewerker niet fijn, maar ook voor werkgevers heeft dit nadelen, zoals een medewerker die ziek thuis zit en het werk dat niet meer efficiënt verloopt.

Ergonomische bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel zorgt ervoor dat je de juiste zithouding aanneemt. Door de stoel af te stellen op jouw lichaam, beweegt de stoel met je mee en zorgt deze dat je in de juiste zithouding blijft zitten.

Je kan bij een goede ergonomische bureaustoel verschillende dingen zelf instellen. Denk hierbij aan hoogte, de armleuningen, maar ook de zitdiepte en de rugsteun.

Zit-stabureau

Een ergonomische bureaustoel mag er dan wel voor zorgen dat je beter zit, maar dit wil nog niet zeggen dat de hele dag zitten gezond is. Zitten kan namelijk alsnog klachten veroorzaken, hoewel een ergonomische bureaustoel dit grotendeels weg zal nemen. Om dit op te lossen zijn er zit-stabureaus. Deze bureaus kun je in hoogte verstellen, waardoor je zelf kan kiezen of je erachter wil zitten of staan. Deze afwisseling zorgt ervoor dat je geconcentreerder, actiever en gezonder aan het werk bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.