Retraites op basis van dana (je geeft wat je wilt geven)

Er zijn retraites, met name boeddhistische retraites, waar geen kosten aan zitten. Je geeft dan wat je wenst te geven. De leraren beoefenen zo in vrijgevigheid en jij als deelnemer wordt daar ook toe uitgenodigd. Vrijgevigheid wordt gezien als een tegengif voor verlangen. De boeddhistische gedachte is dat al het lijden voortkomt uit hebzucht en hunkering en niet weten hoe je daarmee om kunt gaan. Dana hoeft overigens niet altijd geld te zijn. Je kunt ook geven in natura zoals een mooi kunstwerk dat je hebt gemaakt of dat je komt helpen bij de organisatie of dat je helpt bij werkzaamheden bij het retraitecentrum. Dat laatste wordt ook wel werkmeditatie of karma-yoga genoemd. Het dana principe geldt over de hele wereld. Dana is een Pali woord en dit woord kennen over het algemeen ook alle boeddhistische centra en boeddhistische leraren. Dana is wederkerig. Zowel degene die de dana ontvangt als de degene die dana geeft kan er vreugde bij ondervinden. Dit wordt ook wel onbaatzuchtige vreugde genoemd.

Hieronder een overzicht met centra en andere instanties waar je retraites op basis van het dana principe kunt doen:

Meer informatie over dana of dus ook wel de beoefening in vrijgevigheid kun je hier vinden:

Retreat Dana Offering

Weet jij ook nog meer retraites die worden georganiseerd op basis van dana? Laat het ons weten dan kunnen we dit overzicht eventueel nog verder aanvullen.
Voor iedereen een fijne retraite gewenst. Voeding voor de ziel.

Foto van mensen die mediteren in een retraite komt van rechtenvrije foto website Pexels.

O, en nog deze tip voor benodigdheden bij een retraite of thuisbeoefening van meditatie: Bekijk deze aanbiedingen van meditatiekussens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.