Welke supplementen zijn aan te raden voor beginnende sporters?

Als je naar de sportschool gaat en hier wel eens het één en ander over gegoogled hebt ben je ongetwijfeld in aanraking gekomen met supplementen. Supplementen zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden onder sporters door de vele voordelen die ze kunnen bieden. Fitness bijvoorbeeld vergt veel van je lichaam: van explosieve, zware krachttraining tot conditionele training. Om goed te presteren en te herstellen wordt veelal gebruik gemaakt van supplementen. Maar welke zijn echt aan te raden? In dit artikel bespreken we de populairste en bewezen effectieve supplementen.

Multivitaminen

In het drukke leven van tegenwoordig krijgen we lang niet alle voedingsstoffen binnen die we nodig zijn. Vaak wordt er snel even wat gehaald en opgewarmd bij bijvoorbeeld een supermarkt, in plaats van verse ingrediënten te halen en het zelf te maken. Daarnaast eten we ook lang niet gevarieerd genoeg om alle vitaminen en mineralen elke dag binnen te krijgen. Een multivitamine zorgt ervoor dat je nooit tekort komt en dus volledig profiteert van alle voordelen van vitamines en mineralen.

Visolie

Maar misschien eet jij wel zo gevarieerd dat je hier geen behoefte aan hebt. Dit kan natuurlijk. In dat geval is er nog iets anders wat je jezelf moet afvragen: krijg ik wel mijn essentiële vetzuren binnen? Net als dat ons lichaam vitamines en mineralen nodig heeft, hebben we ook vetzuren nodig. Dergelijke vetzuren vinden we bijvoorbeeld in bepaalde vis- en nootsoorten. Eet je beiden amper tot nooit? Dan is de kans groot dat je hier een tekort aan hebt en dit het functioneren van je lichaam enigszins beperkt. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen met een visolie supplement. Pas wel op, niet elke visolie is hetzelfde. De beste visolie hangt namelijk af van de opneembaarheid, duurzaamheid en of het gezuiverd is van gifstoffen.

Eiwitten

Eiwitten worden gezien als de bouwblokken van onze spieren. Trainen, zoals in de sportschool, zorgt voor kleine scheurtjes in de spieren. Wanneer spieren zich herstellen zullen ze groter zijn dan voorheen, om te ‘voorkomen’ dat het weer gebeurt. Dit is simpel gezegd hoe spieren zich ontwikkelen. Je kunt je dus goed voorstellen dat een tekort aan eiwitten niet goed is voor je lichaam. Belangrijk is dus om kritisch te kijken naar je eetpatroon en te kijken of je dagelijks wel voldoende eiwitten binnenkrijgt. Zo niet is een tekort ook gemakkelijk aan te vullen met een eiwit supplement, zoals een eiwitshake. Ben je veganist? Ook dan zijn er vegan eiwitshake varianten te verkrijgen, welke gemaakt zijn van plantaardige eiwitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.