Veel te kiezen voor Nederlandse consumenten op gebied van energie

De Nederlandse energiemarkt heeft haar consumenten veel te bieden. In geen andere Europees land zijn er zoveel keuzemogelijkheden omtrent het afsluiten van een energiecontract als in Nederland: ga je voor een lage prijs, groene stroom, of energie van Nederlandse of buitenlandse bodem? Ook kunnen we overstappen naar een andere energieleverancier wanneer we dat willen. Daarmee heeft de consument de hoogte van de energiekosten voor een groot deel zelf in hand, aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Vooral overstappen naar een andere, goedkopere energieleverancier is erg populair. Ondanks de dalende energieprijzen stapten er in 2016 meer huishoudens over dan in de afgelopen 20 jaar. En dat is natuurlijk niet geheel zonder reden. Je kunt namelijk fors besparen op je energierekening door over te stappen naar een andere, vaak goedkopere leverancier.

Overstappen bespaart op je energierekening
Nederland doet het in dat opzicht stukken beter dan het Europees gemiddelde. Het aantal overstappers ligt daar op maar 6%. Dat Nederlanders graag overstappen is ook heel logisch, want in Nederland kunnen overstappers tot wel 375 euro (!) per jaar besparen op hun energierekening. De consument die nog nooit eerder is overgestapt kan het meeste besparen op de kosten, volgens de ACM.

Groene stroom: steeds meer mogelijk
Steeds meer consumenten kiezen voor een energiecontract met duurzame stroom. Het aanbod van contracten met groene stroom wordt dan ook steeds gevarieerder. De looptijden van de contracten worden steeds diverser, evenals opwekkingsmogelijkheden voor groene energie. Die variatie in contracten en energiebronnen maakt dat ook de verschillen in prijs toenemen. Zo bedraagt het verschil tussen het duurste en goedkoopste energiecontract met groene Nederlandse windenergie zo’n 133 euro per jaar! Let bij het overstappen dus goed op het soort energie, de looptijd van je contract en de tarieven die een energiecontract hanteert om zeker te zijn van een contract dat het beste bij jou past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.