Hoe word ik een advocaat?

De weg naar het beroep advocaat kan erg lang zijn. Maar met veel doorzettingsvermogen en passie kom je er wel. En kijk wat voor een beroep je dan kan uitvoeren!

Om advocaat te kunnen worden moet je een universitaire opleiding volgen. Om een universitaire studie te kunnen volgen moet je een VWO diploma of HBO diploma nodig hebben. Als je één van deze diploma’s hebt kun rechten gaan studeren aan 9 universiteiten in Nederland. De studierechten is erg breed. Eén hiervan is de Nederlands Recht, de meest voor de hand liggende studie.  De studie Nederlands Recht richt zich op de Nederlandse wetten en regels. Je hoeft alle wetten en regels niet uit je hoofd te kennen, maar het rechtssysteem, wat het is en hoe het wordt gebruikt is erg handig om te weten. Je analyseert juridische problemen, en probeert ze doormiddel van wetten en regels op te lossen. Je krijgt de mogelijkheid om je te specialiseren op een bepaald juridisch gebied. Dit verschilt per universiteit.

Na je studie Rechten mag je jezelf jurist noemen, je bent nog geen advocaat. Je kunt na het behalen van je diploma aan de slag als jurist. Maar om advocaat te worden ka je de Beroepsopleiding Advocatuur doen. Deze opleiding duurt drie jaar en deze volbreng je op een advocatenkantoor, overheid of andere organisatie. Rond je deze opleiding succesvol af? Dan ben je definitief een advocaat.

Via het HBO
Kun je niet direct naar de universiteit? Geen probleem, je kunt ook eerst de studie rechten volgen aan het HBO. De weg er naar toe duurt iets langer, maar je komt er wel. Haal je in het eerste jaar je propedeuse, dan kan je worden toegelaten op de universiteit voor de opleiding rechten. Haal je het niet, geen probleem. Maak rustig je opleiding af en behaal je diploma. Dan kun je alsnog naar de universiteit. Op zoek naar een goede advocaat? Bekijk de website van Appel Advocaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *