Hoe om te gaan met een gazon?

Heb je grasmatten in je tuin gelegd en ben je benieuwd hoe je deze grasmatten dient te ‘onderhouden’? In het volgende artikel geven we je een aantal tips die je kunt toepassen.

Groeiseizoen
Tijdens het groeiseizoen wordt de grasmat meestal eens per twee weken gemaaid. Er zijn grassoorten die eens per week worden gemaaid. Het is dus afhankelijk van de grassoort hoe vaak je deze dient te maaien. Het is ook belangrijk om hier rekening mee te houden als je de grasmatten gaat kopen. Op deze manier weet je hoe arbeidsintensief het is. Je zit er misschien niet op te wachten om je grasmat iedere week te moeten maaien. Dit kun je dus voorkomen door te informeren hoe vaak je een grassoort tijdens het groeiseizoen dient te maaien. Dus hou goed rekening met graszoden.

Lengte van het gras
Men raadt aan om het gras niet lager dan 3 centimeter te maaien. Als je het korter dan 3 centimeter maait kan dit uiteindelijk voor verdort gras zorgen. Vooral tijdens de droogteperiode is het oppassen. De ideale lengte is 3,5 centimeter tot 5 centimeter. Bij schaduwgazon, dat trager groeit, is 5 centimeter de ideale lengte.

Bij het maaien van het gras is het belangrijk om een maaier te gebruiken met scherpe messen. Zijn de messen niet scherp genoeg? Dan kan er vergeling ontstaan. Bemesting is ook goed. In het voorjaar kun je het gazon eens bemesten, zodat de wortelgroei van het gazon wordt gestimuleerd. Doordat het gazon hierdoor ook groener, voller en steviger wordt is er ook minder kans op onder meer mos en kale plekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.